Proactief
Vooruitstrevend
Ervaren
Betrouwbaar

Cloud-oplossingen passend bij uw organisatie en budget

Welk Cloud-model uw organisatie het beste kan kiezen hangt af van een aantal factoren

Cloud-oplossingen

Cloud is een veelgebruikt woord in de IT-wereld en er zijn veel definities van Cloud die voor iedereen weer een andere betekenis hebben. 

Hieronder de vier meest gestelde vragen over Cloud.

Wat betekent de Cloud eigenlijk?

Cloud, een term die voortkomt uit het begrip Cloud computing (=via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens). Simpel uitgelegd bestaat Cloud vaak uit gedeelde IT resources die zo zijn geconfigureerd dat opslag-, reken- en geheugencapaciteit worden verdeeld over de verschillende klanten en gebruikers.

Hoe veilig is de Cloud?

Naast de voordelen die de Cloud biedt, zijn er ook vragen over onder andere de veiligheid.Laten we beginnen te zeggen dat data nooit helemaal veilig is. Ook in de traditionele situatie is data onveilig en dat heeft vooral te maken met de manier waarop we er zelf mee omgaan. De bekende verhalen over de verloren USB-stick of laptop kennen we allemaal. Maar ook data op lokale servers die gehackt zijn omdat de beveiliging achteraf niet helemaal optimaal bleek. Vergeleken met deze gevallen is data in de Cloud veiliger.

Public, Private en Hybride Cloud, wat is het verschil?

Public Cloud kan interessant zijn voor organisaties die veel waarde hechten aan schaalbaarheid. De servers worden in een publieke Cloud gedeeld met andere organisaties. Waar deze servers en data gelokaliseerd zijn is voor de afnemer onbekend. Voorbeelden hiervan zijn: Amazon, Microsoft Azure en Office 365, Dropbox en Google Cloud. Een mogelijk nadeel van deze Public Cloud is dat de Patriot Act (NSA) hierop van toepassing kan zijn.

Private Cloud is vooral populair vanwege zijn overzichtelijkheid. De afnemer weet precies waar zijn data staat en heeft ook de garantie dat ‘zijn Cloud’ ook echt privé is. Data in de Private Cloud wordt alleen gedeeld met een vaste groep mensen. De Private Cloud is vooral in trek bij organisaties die werken met bedrijfsgevoelige informatie zoals ziekenhuizen, banken of overheidsinstanties.

Hybride Cloud is interessant voor organisaties die een deel in de Cloud willen zetten en een deel op locatie willen houden. De Hybride Cloud zal het meest populair worden. Gartner voorspelt dat meer dan de helft van alle grote bedrijven in 2018 een Hybride Cloud zal hebben geadopteerd.

Belangrijkste reden is dat het de mogelijkheid biedt om bepaalde bedrijfskritieke gegevens binnen de muren van de organisatie te houden terwijl andere processen de Cloud in worden gestuurd.

Waarom overstappen naar de Cloud?

Oplossingen uit de Cloud kunnen eenvoudig opgeschaald worden. Organisaties zitten dus niet vast aan dure licentiekosten of grote investeringen. Tevens is er vaak de wens om flexibel te kunnen werken. Dankzij Cloud kan dit nog beter gefaciliteerd worden omdat er plaats-, tijds- en apparaat onafhankelijk gewerkt kan worden.

Voor welk Cloud-model een organisatie het beste kan kiezen hangt van een aantal factoren af. Auxzenze kan hierin adviseren en faciliteren.

Deel deze pagina op social media!
Maak een afspraak